Домовой - Светловодск
» » » Про гідну працю і недопущення дискримінації у сфері зайнятості

Про гідну працю і недопущення дискримінації у сфері зайнятості

Автор: redactor
Про гідну працю і недопущення дискримінації у сфері зайнятості
Підтримуючи курс на євроінтеграцію і підписавши Угоду про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, Україна взяла на себе певні зобов’язання, у тому числі у сфері зайнятості населення. Так, статтею 420 вказаної Угоди визначено, що держава має досягнути окремих цілей, зокрема збільшити кількість та покращити якість робочих місць з гідними умовами праці. Співголовами Національної тристоронньої соціально-економічної ради та Директором Регіонального бюро Міжнародної організації праці для країн Європи та Центральної Азії підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо реалізації Програми Гідної праці МОП для України на період 2016-2019 років. Відповідно до визначення МОП гідною працею є продуктивна праця чоловіків та жінок в умовах свободи, рівності, безпеки та поваги до людської гідності. Гідна праця має забезпечувати справедливий заробіток, безпеку на робочому місці та соціальний захист працівників та членів їхніх сімей, сприяти особистісному зростанню працюючих та їхній соціальній інтеграції, давати людям свободу висловлювати свої погляди, об’єднуватися для того, щоб впливати на рішення, що стосуються їхнього життя, гарантувати рівне ставлення та рівні можливості для всіх і кожного.
Меморандум з реалізації програми гідної праці передбачає організацію співпраці сторін соціального діалогу щодо вирішення наступних пріоритетних питань:
сприяння зайнятості та розвитку сталих підприємств задля їх стабільності та зростання;
сприяння ефективному соціальному діалогу;
посилення соціального захисту та покращення умов праці (зміцнення національного мінімального рівня соціального захисту на основі міжнародних трудових стандартів та соціального діалогу; розроблення та введення в дію політики щодо заробітної плати та доходів з наголосом на рівні можливості; узгодження законодавства про безпеку та гігієну праці з нормами МОП і директив ЄС; реалізація стратегії тристороннього співробітництва з протидії ВІЛ/СНІД у сфері праці).
У програмі гідної праці констатовано, що рівень поширення ВІЛ-інфекції/СНІД в Україні є найвищим у Європі. Епідемія вражає переважно осіб працездатного віку і спричиняє несприятливі соціально-економічні наслідки для держави та роботодавців. Одним із елементів протидії поширення інфекції на робочих місцях є соціальний діалог через підвищення рівня обізнаності працівників щодо ВІЛ, розроблення і реалізації програм протидії інфекції на робочих місцях, сприяння доступові працівників до добровільного консультування і тестування на підприємствах. Слід зазначити, що в інформаційно-консультаційному центрі обласного центру зайнятості організовано семінари для шукачів роботи з питань протидії інфекції на робочих місцях, які проводяться обласним відділенням ВБО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ”. Представники організації також приймають участь у семінарах з працівниками кадрових служб роботодавців.
У програмі гідної праці також зазначено, що у сфері законодавства з недискримінації останнім часом відбулись певні зрушення. Зокрема, внесено зміни до Кодексу законів про працю України – доповнено статтею 2-1 “Рівність трудових прав громадян України”. В той же час для належного забезпечення гендерної рівності потрібна допомога роботодавцям щодо розробки та впровадження гендерно-чутливих програм на робочих місцях, що охоплюватимуть такі питання, як охорона праці, виробниче середовище, дискримінація за ознаками статі та сексуальні домагання.
Одним із елементів забезпечення гідної праці є додержання принципів соціальної відповідальності бізнесу. Територіальною угодою між Кіровоградською обласною державною адміністрацією, Кіровоградським обласним об’єднанням організацій роботодавців та Федерацією профспілок Кіровоградської області на 2014-2017 роки визнано за необхідне роботодавцями додержуватися міжнародного стандарту “Соціальна відповідальність” (SA8000:2001). Стандартом, серед іншого, передбачено, що роботодавці не повинні використовувати:
- дитячу працю (крім випадків, регламентованих Кодексом законів про працю України);
- примусову працю (роботу, що виконується під загрозою покарання, а не за власним бажанням, або роботу, що вимагається від особи для погашення боргу) і не повинні вимагати від персоналу жодних застав при прийомі на роботу, у тому числі документів, що посвідчують особу (мається на увазі, що такі документи пред’являються в кадровій службі, але не беруться в оригіналі під заставу).
Роботодавці не повинні:
застосовувати або підтримувати дискримінацію при прийомі на роботу, під час оплати праці, щодо можливостей підвищення по посаді, можливого звільнення;
допускати поводження (включаючи жести, вирази і фізичний контакт), що є загрозливим, образливим, таким, що піддає експлуатації або змушує до сексуальних відносин;
використовувати або підтримувати психологічне або фізичне насильство, словесні образи.
В той же час роботодавці повинні:
створювати безпечні умови праці, надавати персоналу можливість пройти регулярне і задеклароване навчання з техніки безпеки й охорони праці;
поважати право персоналу утворювати професійні спілки і брати участь у колективних переговорах.
Вирішуючи питання добору працівників, розміщуючи рекламні оголошення з питань працевлаштування, роботодавцям забороняється зазначати обмеження щодо віку кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам (за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі), висувати вимоги, що надають перевагу одній із статей, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя. При цьому не вважається дискримінацією здійснення заходів щодо додаткового сприяння у працевлаштуванні окремих категорій громадян. До таких заходів належить працевлаштування інвалідів (на заброньовані робочі місця) та інших громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.
Детальна інформація з питань недопущення дискримінації розміщена на Інтернет-сторінці палати у рубриці “Недопущення дискримінації у сфері зайнятості”.

Б.Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості
674     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб