Домовой - Светловодск

Про добір агровиробниками працівників

Автор: redactor
Про добір агровиробниками працівників
Відповідно до статті 50 Закону України “Про зайнятість населення” агровиробники мають право проводити добір працівників безпосередньо або через державну службу зайнятості чи суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні (приватні агентства зайнятості).
При користуванні послугами державної служби зайнятості інформація про попит на робочу силу (вакансії) подається роботодавцем до центру зайнятості відповідно до вимог Порядку подання форми звітності № 3-ПН “Інформація про попит на робочу силу (вакансії)”, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 31.05.2013 № 316 (в редакції наказу від 05.12.2016 № 1476), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.12.2016 за № 1726/29856, за формою звітності № 3-ПН “Інформація про попит на робочу силу (вакансії)” (текст Порядку та форма звітності розміщені на Інтернет-сторінці обласного центру зайнятості (адреса в мережі Інтернет – www.dcz.gov.ua/kid, рубрика “Послуги роботодавцям” – “Каталог послуг”)).
Вказані Порядок та форма звітності наказом Міністерства соціальної політики України від 05.12.2016 № 1476 (набрав чинності 07.02.2017) викладено у новій редакції. Суттєвою відмінністю оновленого Порядку є необхідність подання форми звітності № 3-ПН не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансії, а не протягом 10 робочих днів як це було раніше. Форма звітності № 3-ПН також зазнала змін. Зокрема, раніше передбачалось, що другий її розділ заповнювався роботодавцем у випадку укомплектування вакансії виключно за сприянням державної служби зайнятості – зараз другий розділ заповнюється за наявності потреби у коментуванні інформації про вакансію.
Оперативність підбору центрами зайнятості необхідних для агровиробника працівників залежить від професійно-кваліфікаційного складу зареєстрованих безробітних на відповідній території, бажання (транспортної можливості) шукачів роботи виконувати трудову функцію не за місцем свого проживання (залежить також, зокрема, від забезпечення працівників гуртожитком) та деяких інших факторів. Роботодавці мають можливість ознайомитись в центрі зайнятості з інформацією про професійно-кваліфікаційний склад претендентів на роботу (без розголошення персональних даних шукачів роботи).
Роботодавці можуть здійснити відеозапис робочого місця для демонстрації його шукачам роботи в приміщеннях центрів зайнятості. На каналі “Кіровоградська обласна служба зайнятості” у відеохостінгу YouTube є можливість розміщення презентаційного відеоролику про підприємство. На підприємстві може бути проведено “день відкритих дверей”, на який запрошуються шукачі роботи для ознайомлення з умовами праці та особливостями виробничого процесу.
Працівники кадрових служб та керівники підприємств мають можливість переглянути відеорезюме шукачів роботи, які розміщені на вказаному каналі обласного центру зайнятості. Текстові резюме шукачів роботи розміщені на Інтернет-сторінці “Труд” (адреса www.trud.gov.ua).
Фахівці центру зайнятості можуть провести профвідбір претендентів на замовлене робоче місце за допомогою профдіагностичних методик.
Зареєстрованим безробітним, а також при зверненні за пошуком роботи інших громадян (щодо яких здійснюється облік), пропонується відповідна робота та видається направлення до роботодавця. Як правило шукачі роботи самостійно звертаються до кадрового підрозділу агровиробника для з’ясування питання прийому на роботу. Центри зайнятості можуть організувати міні-ярмарки вакансій.
Центри зайнятості, за попередньою домовленістю з роботодавцем, мають технічну можливість для організації он-лайн спілкування претендентів на роботу (з приміщення центру зайнятості) та працівників кадрових служб (засобами Інтернет-зв’язку). Такий вид спілкування може бути особливо корисним при наборі претендентів на роботу з інших територій (не потребує витрат на проїзд).
У разі якщо серед шукачів роботи не має осіб з необхідною професійною освітою, може бути організовано професійне навчання зареєстрованих безробітних під замовлення роботодавця (укладається відповідний договір). Також може бути організовано стажування претендентів на робоче місце безпосередньо на підприємстві. Професійне навчання проводиться за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.
При працевлаштуванні зареєстрованих безробітних на нові робочі місця роботодавцям можуть компенсуватися фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (при працевлаштуванні громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці, та громадян, які працевлаштовуються суб’єктами малого підприємництва в пріоритетних видах економічної діяльності).
Детальні консультації з питань добору працівників є можливість одержати в базових центрах зайнятості. Консультації надаються також в обласному центрі зайнятості за телефоном (0522)22-15-41 або шляхом безпосереднього звернення за адресою м. Кропивницький, вул. Леоніда Куценка, 10, кім. 15, 17. Відповідна інформація розміщена на сторінці відкритої групи “Електронний кадровий клуб Кіровоградського обласного центру зайнятості” у соціальній мережі Facebook та Інтернет-сторінці Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати (рубрика “Законодавство” - “Державна служба зайнятості” - “Добір працівників за сприянням державної служби зайнятості”, адреса www.chamber.kr.ua).

Заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості Стоян Б.С.
1207     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб