Домовой - Светловодск

Художник Сіромаха замислив Богородицю Світловодську

Автор: redaktor
Художник Сіромаха замислив Богородицю СвітловодськуПро те, що директор позашкільного Центру військово-патріотичного виховання у Світловодську Анатолій Сіромаха не на жарт захоплюється живописом відомо лиш у вузьких, так би мовити, академічних колах… Важко сказати, добре це чи ні, але природна скромність не дозволяє йому випинати назовні свій талант. Від того-то і набивались ми на розмову з паном Анатолієм ще від червня, коли на виставці художніх робіт у Православному просвітницькому центрі при Свято-Покровському Соборі, присвяченій 60-річчю Світловодська, «засвітилась» експозиція і цього живописця. Більш того, як з’ясувалось тоді із розмови з її організатором, прес-секретарем Олександрійської єпархії, протоієреєм Віталієм Коваленком, він схвально відгукнувся на пропозицію Сіромахи намалювати спеціально для собору ікону «Богородиці Світловодської»… І ось лиш у серпні нам таки вдалося поспілкуватися з митцем. І розпочали ми саме з Богородиці.
- Пане Анатолію, наскільки відомо, ікони далеко не кожного художника заслуговують честі перебувати у храмах. Як вам вдалося отримати схвалення на це нашого протоієрея? Ви такий заповзятий вірянин?
- Взагалі я не вважаю себе заповзятим вірянином. Та, все ж, перед тим, як взятися до іконописної роботи – йду до храму за благословенням та напутнім словом від батюшки. Починаю вживати лише скоромну їжу. Молюся. І лише тоді, коли приходить відчуття, що рука з пензлем мені вже... не належить – починаю писати ікони. А ще, можливо, отець Віталій бачив мою ікону Богородиці у кіровоградському Спасо-Преображенському храмі, на написання якої мене благословив його настоятель. Між іншим, ще одна моя Богородиця прикрашає офіс Віталія Кличка.
- Наскільки відомо, ви художник «всеїдний» - у вас багато інших, так би мовити, світських полотен. Не помилюсь, коли скажу, що для багатьох іконопис здається таким собі шаблонним малярством – статичні образи на одноманітному тлі. Чи ви тут угледіли те, чого не помічає більшість?
- Знаєте, іконопис – наскільки специфічний різновид живопису, що тут майстерності, таланту, хисту до образотворчого мистецтва замало буде. Ви самі придивіться уважніше до ікон видатних іконописців минулого таких, як Андрій Рубльов, Данило Чорний та Феофан Грек. На перший погляд всі вони містять у собі чималий «вміст» такого собі примітивізму. Але, якщо дивитися на ікони не тільки очима, а й душею, то стане зрозумілим, чому образи на них не відкидають тіні. І знаєте чому? Та тому, що вони «світяться» зсередини. Непідготовлена людина цього не помітить, а непідготовлений художник не здатен це передати. Адже, ще древні говорили: якщо Візантія уславила Бога словом, то наша Русь зробила теж саме, але - через зображення Його образу. Ось чому я вважаю православні ікони своєрідним оберегом наших земель і наших людей. І прагну задля цього зробити свій посильний внесок. Бо ж, відверто кажучи, робиться сумно і прикро, коли бачиш, як вихолощуються з юного покоління істинно наші православні чесноти: честь, гідність, доброта, взаємовиручка, жертовність. А їх місце стрімко займає культ збагачення будь-якою ціною, порожні пісеньки, гамбургер, комп’ютерні розваги і тому подібне, що прямо чи побічно «заохочує» нашу молодь до алкоголізму та наркоманії. А щодо своєї, як ви висловились, «всеїдності», я і зараз малюю пейзажі, портрети, натюрморти і тому подібне. А особливо, коней. Коні – це моя слабкість. А в останній час захопився ще й мариністикою, тобто, морською тематикою. Друзі кажуть, непогано виходить.
- І останнє, з чого ми, власне, й розпочали… «Богородиця Світловодська» вже пишеться, чи ще у стадії замислу?
- У стадії замислу. Причому, щоденного замислу. Адже це дуже відповідальна і почесна робота – до неї треба дозріти. Хотілося б, звісно, сотворити це написання до Покрови. А там – як Бог дасть…
Віталій АСАУЛЕНКО

Художник Сіромаха замислив Богородицю Світловодську
Художник Сіромаха замислив Богородицю Світловодську
2157     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб