Домовой - Светловодск

Комунальна компенсція: як отримати

Автор: redaktor
Комунальна компенсція: як отриматиПісля того у №25 (19 червня ц. р.) наша газета подала інформацію від управління праці і соцзахисту населення про комунальне нововведення під назвою «компенсація», до редакції звернулося кілька наших читачів повторити цю інформацію і, по можливості, доступно розтлумачити її. Отже, ми це і робимо, додаючи опісля коментар начальника УПСЗН Олени Балюк…

«З 1 червня в Україні відчутно зросла ціна на природній газ та теплову енергію. Аби не допустити зростання соціальної напруги уряд впроваджує нову програму соціальної підтримки найменш захищених верств населення – компенсує додаткові витрати на оплату комунальних послуг.
Право на призначення компенсації отримали сім'ї, в яких середньомісячний сукупний дохід за останні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму сім’ї – суми прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї:
- для дітей віком до 6 років - 1032 грн.;
- для дітей віком від 6 до 18 років - 1286 грн.;
- для працездатних осіб - 1218 грн.;
- для осіб, що втратили працездатність - 949 грн.
Приклад: сім’я з чотирьох осіб (чоловік, дружина, одна дитина віком до 6 років, а друга - від 6 до 18 років). Заробітна плата чоловіка та його дружини складає 4500 грн. на місяць. Прожитковий мінімум для сім'ї становить 4764 грн. (1218 грн.*2 особи + 1286 грн. + 1032 грн.). Дохід сім'ї менший за прожитковий мінімум для сім'ї. Сім'я має право на компенсацію.
Для отримання компенсації необхідно звернутися із відповідною заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації та надати:
- довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб;
- довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (будинку);
- теку (швидкозшивач) для оформлення особової справи
Розмір компенсації визначатимуть, як різницю між розміром плати за послуги, після підвищення цін і тарифів, та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги. Приклад: до 1 травня 2014 року сім’я сплачувала за природний газ і тепло 300 грн. на місяць, а після підвищення – 400 грн. Розмір щомісячної компенсації становить 100 гривень.
Компенсації розраховуються з місяця звернення до завершення опалювального періоду 2014-2015 року. Призначена компенсація перераховується щомісяця підприємству, що надає комунальні послуги, і зараховується на особові рахунки заявника.
Увага! Компенсація надається на безповоротній основі, її отримання не пов’язане із зміною форми власності житла і не тягне за собою таку зміну».
… Як пояснила начальниця УПСЗН, житлово-комунальна субсидія призначається згідно довідки, у якій вказаний дохід усіх членів сім’ї. І вона (субсидія) у виняткових випадках, окрім норми (21 кв. м плюс 10 кв. м на кожного члена сім’ї), може бути призначена і на загальну площу. Натомість компенсація (лише на опалення, гарячу воду, газ), призначається тільки на норму. І відбувається це призначення у разі, коли будь-хто із працездатних членів сім’ї надає довідку про відсутність доходів за будь-який місяць, протягом періоду, за який визначається сукупний дохід – таке трапляється, коли особа з якихось поважних причин і не працює, і не навчається. Відтак у його доходах стоїть прочерк… Тоді до розрахунку приймається дохід такого члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У таких випадках цій особі визначається дохід, визначений Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», а саме – у розмірі мінімальної зарплати. Виходячи з цього і розраховується компенсація. «Важливо: якщо людина звертається до нас за компенсацією - надається довідка на всіх зареєстрованих членів сім’ї, незалежно від того, де вони проживають», - підкреслила Балюк. І ще, додала вона, компенсацію не отримують сім’ї, які одержували і будуть одержувати житлові субсидії - оскільки вони продовжуватимуть сплачувати 10 або 15% від своїх доходів.

Більше в «Світловодськ Інформ»
2080     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб