Домовой - Светловодск
» » » Громадська організація розповіла, кому доступні персональні дані кіровоградців

Громадська організація розповіла, кому доступні персональні дані кіровоградців

Автор: redaktor
Громадська організація розповіла, кому доступні персональні дані кіровоградцівТридцятого липня громадська організація «Територія успіху» презентувала у Кіровограді результати дослідження «Персональні дані доступні. Кому?».

Більше трьох років минуло з дня набуття чинності закону, що регулює дуже вразливу сферу життя людини і має забезпечувати баланс публічних та державних інтересів та інтересів приватної особи – Закону України «Про захист персональних даних». Стаття 8 цього закону гарантує кожному доступ до своїх персональних даних, відповідь про те, чи обробляються його персональні дані, а також отримання змісту таких персональних даних. Але саме ця стаття закону найчастіше і не виконується.

Проведений у 2013 році на території Кіровоградської області аналіз можливості контролю суб’єкта персональних даних за діями власників та розпорядників баз персональних даних щодо процесів збирання, накопичення, збереження та обробки його персональних даних яскраво показав неготовність органів влади, органів місцевого самоврядування працювати відповідно норм Закону України «Про захист персональних даних», розповідає Інга Дуднік, керівник ГО «Територія Успіху».

Як показав ряд експериментів, державні структури ( медзаклади, освітні заклади, правоохоронні органи та інші) часто нехтують законом.

В школах, з одного боку, створено умови для того, щоб батьки могли ознайомитись із оцінками дітей та їх характеристиками. А з іншого, батьки мають доступ до оцінок всіх учнів класу.

А ось у системі охорони здоров’я саме розуміння проблеми взагалі відсутнє. Пацієнт фактично позбавлений змоги ознайомитись із записами в амбулаторних картках, в історіях хвороб може призвести до того, що записи будуть відрізнятись від інформації, яку надавав пацієнт. Це може створювати проблеми при оскарженні дій лікаря щодо призначення лікування.

Активісти безпосередньо звернулись за довідками в різні установи, щоб зрозуміти чи працює закон.

Вони дізнались, для того, щоб надавати довідки про місце проживання, у ЖЕКу/КРЕПі або у квартального, існує відповідний журнал. У ньому міститься інформація про всіх, хто проживає на території комітету: прізвище, ім’я, по батькові, адреса, дата народження, рівень спорідненості. Таким чином даний журнал є безцінним джерелом інформації. При чому створення таких досьє є даниною традиції і неунормовано жодним нормативно-правовим актом. Зрозуміло, жоден із голів квартальних комітетів не бере дозвіл на обробку персональних даних .

Витяг із державних реєстрів про реєстрацію прав, витяг із державного земельного кадастру, документ про нормативно-грошову оцінку земель ділянки, витяг із державного реєстру актів цивільного стану громадян, довідка, виписка з ЄДРПОУ взагалі є платними.

В банківській системі обробляється наступна інформація: прізвище, ім’я, по-батькові, серія та номер паспорту, ідентифікаційний номер, адреса, розмір заробітної плати (доходів), контактні дані (телефон), дані про близьких родичів, їх доходи. Звісно, ці дані потрібні при оформленні кредитів, але мають бути видалені після погашення кредиту, хоча цього в жодному банку цього не робиться. Часто ці дані використовуються для просування послуг банку.

Для того, щоб з’ясувати, чи це регіональна особливість тільки Кіровоградської області, чи це загальнодержавна тенденція, ГО «Територія успіху» вирішила розширити географію дослідження на Сумську, Харківську та Тернопільську області. Тенденції присутні на Кіровоградщині підтвердились.

Даний захід впроваджується в рамках проекту «Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2013-2016рр.

Джерело "Акула"
1962     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб