Домовой - Светловодск

Влада і громада: Необхідний об’єднуючий фактор

Автор: admin
Влада і громада: Необхідний об’єднуючий фактор
Тема розмови з керівництвом громадського об’єднання «Світловодськ наш дім», виникла не випадково, адже одним із пріоритетів роботи громадського об’єднання, є реформування житлово-комунального господарства. Є багато напрацювань і ідей в різних напрямках цього непростого питання – це і енергозбереження, і використання позитивного досвіду альтернативних видів обігріву житлових та інших приміщень, розвиток та удосконалення транспортної інфраструктури міста, та інші цікаві і соціально значимі проекти. Але сьогоднішня наша розмова, мала конкретне спрямування – створення ОСББ і роль в цьому процесі громадського об’єднання «Світловодськ наш дім». Не обійшлось і без політики. Наш співрозмовник – Іван Маліновський, один із керівників та засновник даного громадського об’єднання.
Іване Миколайовичу, чому сьогодні ваше громадське об’єднання, так опікується саме реформуванням ЖКГ та зокрема, створенням ОСББ? Ви таким чином вирішили допомагати владі?
До громадської приймальні ГО «Світловодськ наш дім», люди звертаються з різними питаннями, в вирішенні яких, ми намагаємось допомогти. Але найбільше звернень, або правильніше, скарг, надходить від громадян саме стосовно роботи ЖЕКів. І тут, звичайно, підхід в вирішенні цих питань, повинен бути комплексний. Можна добитись, щоб десь ЖЕК, щось зробив для однієї конкретної квартири, але це не вирішує проблему в цілому – адже в нас практично весь житловий фонд потребує ремонту, і в переважній більшості, капітального. Але на сьогодні, обслуговуючі контори не виконують своїх договірних зобов’язань – послуги, які прописані в договорах на обслуговування будинків, залишаються тільки на папері. Керівники відповідних обслуговуючих організацій, посилаються на те, що вони працюють за тарифом, який був затверджений в 2009 році і на сьогодні, він не покриває витрат на обслуговування. Але ж, якщо згадати 2009 рік, то й тоді люди не отримували тих послуг, які були задекларовані в договорах! На сьогодні складається досить загрозлива ситуація: люди не сплачують квартплату обслуговуючим конторам, справедливо ремствуючи, що «вони (контори) нічого не роблять», а ЖЕКи нічого не роблять, «бо люди не платять». Це замкнене коло потрібно розірвати і метою нашої роботи, якраз і є, донести людям, що їх доля в їхніх руках – іншого виходу, крім створення органів співвласників багатоквартирних будинків і управління своїм майном власноруч, немає. Що стосується влади, то про допомогу вона (влада) не зверталась…
Але ж, погодьтесь, це більше прерогатива влади…
В нашій країні зараз, та й в місті теж, головним гаслом є: «Спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих». Сподіватись на владу, коли вона й досі не може розподілити портфелі, я думаю не варто. Та й головна допомога влади – це не заважати людям, як мінімум, ну, а як максимум – повинна бути відповідна Програма, так би мовити, дорожня карта…
До речі, Ви згадали про портфелі, які влада досі не поділить – в чому на Ваш погляд, проблема?
Для об’єднання, повинна бути основа – наприклад власний авторитет міського голови, як особистості, а якщо такого не має, то мер повинен знайти об’єднуючий фактор…
Наприклад?
На мій погляд, мер, на першій сесії Світловодської міської ради сьомого скликання, повинен був запропонувати і громаді і новому депутатському корпусу, свою Програму розвитку територіальної громади, де були б напрямки, які стосувались і міста Світлводська, і селища Власівки – тобто виклав своє бачення перспектив життєдіяльності та розвитку території. Ось це, повинно було б об’єднати наших обранців…
Ну, це в тому разі, якщо такий документ є…
Звичайно, мене, та й не тільки мене, вразило інше: під час своєї «інавгураційної» промови, новообраний мер сказав, що мовляв, «під час передвиборчих зустрічей, мене запитували: «Що ти нам даси?» Відповідь – «Нічого». «Що ти нам пообіцяєш?» Відповідь: «Нічого». Тобто, я розумію це так: «Я вам нічого не обіцяв, я вам нічого не винен». Але ж, депутати дивлячись на таку позицію, діють таким же чином. Тому громада зараз сама по собі, а влада нагадує лебідя, рака й щуку. На моє глибоке переконання, об’єднатись – влада і громада, зможуть навколо чіткого й зрозумілого плану дій, де будуть визначені пріоритети, етапи, терміни виконання, відповідальні за той, чи інший напрямок – коли, образно говорячи, ми побачимо «світло в кінці тунелю».
Повертаючись до ОСББ, як цей процес зараз відбувається в Світловодську? Наскільки активні громадяни, як Ви сказали «в порятунку потопаючих»?
Хочу з оптимізмом зазначити, що ситуація змінюється – до нас все більше звертаються активні громадяни, які не бояться братись за нову для них справу, ми ж зі свого боку, надаємо всебічну допомогу у всіх питаннях створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Я запрошую всіх не байдужих, активних наших мешканців до громадської приймальні громадського об’єднання «Світловодськ наш дім» – тільки разом ми зможемо змінити на краще наше життя.
Добре, але хотілось би більше інформації в цих питаннях…
Це я Вам обіцяю – на нашому інтернет-виданні «Світловодська газета», яка до речі виходить і в друкованому вигляді раз на тиждень, ми будемо розміщувати максимум інформації з даної теми.
1209     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб