Домовой - Светловодск

Чи буде це працювати у нас

Автор: redaktor
Чи буде це працювати у насЗа всіма ознаками реформа у сфері обслуговування багатоквартирних будинків та прибудинкових територій в нашому місті таки відбудеться. Таких ознак помітно декілька.

Перша – звільнення двох самих найбільших противників реформ, начальників бувших ЖЕКів Євгена Кармаліту та Микиту Письменного. Міський голова зробив це блискавично.

Іншою ознакою стала швидка підготовка необхідних документів щодо проведення реформи. Знову запрацювала робоча група, яка була створена ще в 2012 році. При цьому, членів групи, які раніше пропонували конкретні кроки реформування, нарешті почули. І не просто почули, їх пропозиції враховують у впровадженні реформи.

Ще однією обнадійливою ознакою стала поїздка членів робочої групи до Олександрії. Два роки тому назад у сусідів була проведена така реформа за алгоритмом, який міг бути втілений і у нас. Ця поїздка була необхідна для робочої групи. Члени групи мали побачити на власні очі, що отримали олександрійці в результаті реформи. Побачили і порівняли.

В Олександрії ліквідували ЖЕКи і створили одне комунальне підприємство – «Житлогосп». Увесь житловий фонд міста, а це 1 мільйон 108 тисяч кв м, знаходиться на балансі цього підприємства. Власники приватизованих квартир уклали договори на обслуговування будинків з цим підприємством. Кошти, які вони сплачують за обслуговування, приходять на рахунок «Житлогоспу». Підприємство обліковує ці кошти таким чином, що кожний мешканець квартири в будинку може увійти на сайт та, набравши код доступу, проконтролювати кількість коштів на рахунку будинку та кількість витрачених грошей на конкретно виконані роботи. Тут, навіть, порівнювати з непрозорою та закритою системою ЖЕКів не можна.

Необхідно зазначити, що усі роботи в будинку виконуються за кошти, які сплатили мешканці самого будинку. По виконанні робіт складається акт, який підписується старшим по будинку. Старший будинку виконує важливу роль у цій системі. Він разом з спеціалістами «Житлогоспу» складає перспективний план проведення робіт в будинку, який потім і контролює. Мешканці безпосередньо бачать, на що йдуть їх кошти. Не сплатив за квартиру – не маєш послуги. В Олександрії біля деяких будинків почали асфальтувати дороги та доріжки. Цього світловодчан6и не бачили вже досить давно.

Виникає питання щодо штату підприємства. Виявилося, за штатом в ньому 34 особи. Звичайно, не вони виконують увесь обсяг робіт. Для цього «Житлогосп» провів конкурс і візначив приватні підприємства, які виконуватимуть роботи з обслуговування будинків та отримають за це гроші.

У членів робочої групи виникли питання щодо тарифу. Він приємно здивував. Виявляється, що олександрійці працюють за таким же тарифом, як і у нас в місті. Він складає 0,70 – 1,50 грн за 1 кв м. Підняття тарифу не передбачається. В нашому місті за останні три роки ЖЕКи хотіли тричі скоригувати тариф. Хочу зауважити, що як «Житлогосп», так і підприємства, що виконують роботи, є платниками ПДВ. Утримання підприємства «Житлогосп» обходиться у 9,64% від загальної суми зібраних коштів. Усе інше йде на утримання будинків. Слід зазначити, що в окремих будинках на рахунку накопичилася сума у 20 – 30 тисяч гривень.

Чи усе так добре у наших сусідів? Звичайно ні. Є окремі громадяни, які незадоволені існуючою системою. Бувають факти поганого виконання робіт підприємствами. Але створена система обслуговування є контрольована і гнучка. Вона дозволяє вирішувати проблеми, які виникають.
Чи зможемо ми створити таку систему? Це залежить від нас самих, від громадянської позиції кожного. Звичайно, прихильники старої системи обслуговування будуть розповідати про те, що саме у нас, в Світловодську, це працювати не буде. Але ж воно працює є позитивний результат!

Вадим Степанець для "Взаємодопомоги"
2111     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб