Домовой - Светловодск
» » А славного козацького міста Крилова вже немає на креслині України

А славного козацького міста Крилова вже немає на креслині України

Автор: admin
А славного козацького міста Крилова вже немає на креслині України
12 серпня 1662 р. під Криловим стався бій між 25-тисячним україно-кримським військом, очолюваним Гетьманом Юрієм Хмельницьким і Царевичами Селімом та Мегмедом Гіреями, та 20-тисячним московським військом, очолюваним воєводою Михайлом Приклонським. Це військо відступило від Чигирина, який тримало в облозі після поразки українських військ у Городищенській битві.26 липня 1662 р.
Коли до Чигирина почало наближатися допоміжне кримське військо, москалі побігли до Крилова, щоб там переправитися на лівий берег Дніпра. Проте не встигли. У Крилові їх наздогнало україно-кримське військо й почало їх винищувати. На протилежному березі Дніпра у Максимівці (тепер Кременчуцького р-ну Полтавської обл.) стояло інше московське військо, очолюване князем Григорієм Ромодановським. Князь намагався висилати човни для порятунку відступаючих, але це не допомогло. Бійці Приклонського в паніці так їх обчіплювали, що вони тонули. Так майже все військо Приклонського було винищене. Після цього віська Гетьмана й Царевичів переправилися через Дніпро і вдарили на Ромодановського. Його військо ледве втікло й сховалося за стінами міста Лубни.
Славним полководцем був Григорій Ромодановський, але й йому не раз довелося тікати від розлючених українців. До-речі його постать зовсім несправедливо "забута" московськими "істориками". На догоду ідеології. Справа в тому, що майже вся його діяльність пов'язана з війнами, які Москва вела проти України упродовж майже 20 років після смерті Богдана Хмельницького. І тому біографія Ромодановського підважує "переяславський міф", за яким після Переяславської Ради 1654 р. наступило суцільне "возз'єднання братерських народів" і їхня нерозривна дружба.
А славного козацького міста Крилова вже немає на креслині України. Воно покрите водами Кременчуцької водойми, а підвищена його частина увійшла до складу села Нагірне неподалік Світловодська. Так зникають місця української слави.
1123     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб