Домовой - Светловодск

Гроші за воду

Автор: redaktor
Гроші за водуМісяць тому жителі Світловодська отримали неприємну новину. Обласне комунальне виробниче підприємство «Дніпро-Кіровоград» повідомило, що з 1 липня ми будемо більше платити за воду. За послуги водопостачання заплатимо 6,048 грн за м куб та за послугу водовідведення заплатимо – 5,928 грн за м куб.

Нагадаю читачам, що свого часу Світловодська міська рада передала міський водоканал до складу ОКВП «Дніпро-Кіровоград». На той час це рішення обґрунтовували тим, що підприємство, об’єднавши водоканали міст Кіровограда, Знам’янки, Світловодська та Олександрії, зможе працювати краще. Ініціатори такого об’єднання обіцяли помірні ціни та високу якість води. І ось перший «сюрприз».

На останній сесії міської ради депутати надали слово голові громадської організації «Громадський захист» Людмилі Павловській. У своєму емоційному виступі вона звернула увагу на порушення, що відбуваються на ОКВП, а також при формуванні тарифу на водопостачання та водовідведення. Після сесії я поспілкувався з Людмилою Павловською.
Зокрема, вона повідомила, що тариф на водопостачання та водовідведення не пройшов процедуру регуляторної політики та регулювання. Проект регуляторного акту не був опублікований та доведений до споживачів. Отже, він не обговорювався. Таким чином, було порушено процедуру прийняття акту.

У Людмили визиває сумнів щодо економічного обґрунтування нового тарифу. Вона повідомила, що за її даними, в управлінні ОКВП зарплата керівництва невиправдано висока, що впливає на підвищення тарифу. Незрозуміло, на якій підставі і на скільки зросли інші витрати. Ми, споживачі, про це не знаємо.

Павловська вважає, що тариф для нашого міста є несправедливим. Забір води для ОКВП «Дніпро-Кіровоград» відбувається в Світловодську, а потім вона подається в Олександрію, Знам’янку та Кіровоград. Зараз тариф однаковий для всіх. Таким чином, жителі трьох міст дотують споживачів обласного центру. Це, на думку Павловської, несправедливо.

Великі претензії у Людмили Павловської до Наглядової ради підприємства. Представником від Світловодська у цьому поважному органі є депутат міської ради Володимир Вовченко. Нажаль, він практично самоусунувся від виконання своїх обов’язків. Ні на одне питанні, яке поставила Людмила напередодні сесії, він не зміг відповісти. Лише обіцяв запросити необхідну інформацію у директора ОКВП. В той же час, Вовченко мав ініціювати питання проведення аудиту підприємства, сприяти проведенню обговорення тарифу і тим захистити інтереси територіальної громади.

Турбує Людмилу Павловську і проблема повірки лічильників води. Вона особливо гостро стоїть для пенсіонерів. Зараз ця процедура лежить повністю на споживачах. Ми повинні самі зняти лічильник, повірити та встановити його. Але ж згідно нормативних документів знімати і встановлювати лічильник мають ЖЕКи. Там є спеціалісти. Тоді не буде затоплення квартир. Зараз, коли споживачі роблять це своїми руками, чи наймають непевного фахівця, така прикрість трапляється час від часу. Зараз ЖЕКи та ОКВП самоусунулися від цієї послуги, киваючи один на одного.

При створенні ОКВП «Дніпро-Кіровоград», до його складу засновники передали майно власних підприємств. Майно передавалося без права відчуження. Про це записано в статуті ОКВП. Це означає, що підприємство не має права його продати чи передати без згоди територіальної громади. Не має, але… В жовтні 2013 року ОКВП «Дніпро-Кіровоград» продав комплекс будівель в Лісозаводському районі. Виникає питання щодо цього. Чи давала Світловодська міська рада згоду на продажу майна громади? Ні. За цей період ні міська рада, ні виконком таке питання не розглядали. Чому депутат Вовченко не завадив протиправній продажі? Не захотів, чи може мав зацікавленість в цьому? Напевно громада має спитати з депутата Вовченка про його дії чи бездіяльність з цього питання.

Людмила Павловська також стурбована чутками, які поширюються містом, щодо того, що ОКВП має на меті ліквідацію нижнього забору води. Це для нас може мати катастрофічні наслідки, тому що ми вже не зможемо при нагоді відродити власне водопостачання. Потрібно буде усе починати з нуля.

Після усього, що розповіла мені Людмила Павловська, у мене виникло багато питань до тих посадових осіб та громадських діячів, які в 2011 році активно агітували за передачу міського водоканалу до ОКВП. Ми отримали одномоментну вигоду, а програли стратегічно. І що тепер будемо робити, панове?

Вадим Степанець, підготовлено для "Взаємодопомоги"
2680     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб