Домовой - Светловодск

Я б у жеківці пішов…

Автор: redaktor
Я б у жеківці пішов…На вибір майбутньої професії кожного нас впливають багато факторів. Велику роль серед них займає престиж. Цей фактор не постійний і змінюється з часом. Люди старшого покоління бажали бути космонавтами, льотчиками, інженерами, потім престижно стало бути бізнесменом, ІТ-ішником. У списку престижних ми не знайдемо таких професій, як начальник ЖЕКу, водоканалу, котельні тощо. Чомусь вважалося, що у комунальники йдуть невдахи. А дарма. Можливо ці професії не такі вже й престижні зовні, але досить прибуткові. Це доводить наше місто.

Після розпаду СРСР відсутність досвіду у переходи економіки на ринкові умови та проведенні приватизації негативно вплинув на економіку міста. Підприємства закривалися, люди залишалися без роботи. Кризові явища зачепили і ЖЕКи. За комунальні послуги населення платило не регулярно, але платило. Працівники ЖЕКів мали роботу, можливу не престижну, не особливо грошову, але роботу. Роль ЖЕКів та їх керівників у господарському житті міста стала зростати. Вони перетворилися у відповідний ресурс, яких став конче необхідний як міському голові, так і політичним партіям. Жеківські начальники це зрозуміли і подалися у депутати.

Тепер влада та політичні сили усіляко загравали з ними, чим неодмінно скористалися наші «герої». Обравши собі близьку по духу правлячу Партію регіонів, жеківські начальники почали діяти. У вертикалі влади, яку так старанно вибудовувала ПР, вони прибрали зайві ланцюги. Тепер ЖЕКи підпорядковуються УЖКГ виконкому тільки у виробничій діяльності, а безпосередньо – міському голові. Він укладає з ними контракт на визначає заробітну плату, яка є комерційною таємницею і не підлягає розголошенню. Міський голова, сподіваючись на їхню допомогу на виборах, за декілька днів до кінця своєї каденції підписує контрактна наступний термін. В результаті начальники стали недоторканими.

Отримавши своєрідну індульгенцію, можна далі особливо не перейматися виробничими проблемами та якістю послуг. Головне, щоб вчасно збільшити тарифи. Але наступила клята криза. Спроба «скоригувати» тариф в два с половиною рази в зв’язку з підняттям мінімальної заробітної плати в 2011 році чергового разу не вдалося. Така зухвала «корекція» обурила споживачів. На засідання виконкому, де мали прийняти таке рішення, прийшло півтори сотні обурених мешканців міста. Вони вимагали, насамперед, зменшити зарплату начальникам ЖЕКів, та реформувати самі підприємства. Цього разу тарифи не підвищили. Але комунальники так просто на здаються! Вони вирішили «протягнути» підвищення через сесію міської ради. Така зухвалість «дістала» міського голову, і він вирішив реформувати ЖЕКи.

За першими результатами дій міського голови з реформування громадськість дізналася багато цікавого. Зокрема, про фантастичні заробітні плати начальників ЖЕКів , які у декілька разів перевищували мінімальні по Україні. Над безхмарним існуванням жеківців нависла загроза. Вони почали діяти. На допомогу прийшла рідна Партія регіонів.
Однією з головних вимог громади було зменшення кількісті ЖЕКів. На цьому наполягала і більшість членів робочої групи, яка була створена міським головою. Відчувши небезпеку, жеківські начальники, вони ж міські депутати, швиденько побігли до керівництва ПР. Важко сказати, які аргументи вони використали, але… Партійне керівництво викликало міського голову до себе, і питання вирішилось. Реформу відмінили. Почалось «покращення» ЖЕКів. Спочатку п’ять ЖЕКів замінили на два комунальних підприємства. Потім почали переводити їх на спрощену систему оподаткування. Минав час, і несподівано, одного разу, мешканці квартир отримали запрошення від приватних підприємств укласти договори на обслуговування. Виявилося, що в результаті «покращення» ліквідували п’ять ЖЕКів, а створили два комунальних підприємства, які заключили договори з двома приватними підприємствами. І дарма, що вони не визначені виконкомом, як надавачі послуг. Вони працюють, готують нові, «покращені», тарифи для населення. І привід для цього є – тариф на газ для населення зростає.
Після цього задумаєшся, а чи справді ту професія ти обрав?

Вадим Степанець

Джерело "Правдоруб"
2168     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб