Домовой - Светловодск

Яценюку дали повну свободу дій

Автор: admin
Яценюку дали повну свободу дій


У четвер приблизно о 13.30 Верховна Рада затвердила вельми важливий документ, завдяки якому Кабінет міністрів під проводом Арсенія Яценюка впродовж одного року матиме повну свободу дій.
Презентація програми уряду у Верховній Раді продемонструвала, з іншого боку, непогані перспективи проросійських депутатів у протистоянні чисельно переважаючим «порошенковцям» і «турчиновцям». Ситуація в новому українському парламенті дуже нагадує Раду 1-го демократичного скликання (1990-1994). Щоправда, в ті роки більшість, навпаки, була «твердолобо-прокомуністичною», увійшовши в новітню історію нашої країни як «група-239».

Розлога доповідь прем'єра Арсенія Яценюка мало чим відрізнялася від недавнього виступу на засіданні Кабінету міністрів. Ті ж невтішні оцінки стану економіки, ті ж попередження щодо «затягування пасків». У 2015-му році Арсеній Петрович не обіцяє ні різкого зростання робочих місць у країні, ні щасливого безтурботного життя пенсіонерів та працівників бюджетної сфери. Завдання №1 для України: елементарно вижити.

Дефіцит бюджету країни, приміром, чималими зусиллями поки вдається утримати на рівні 68 млрд. грн. або 4% ВВП. Золотовалютні резерви стали менше $10 млрд. «Підстав сказати, що вони будуть збільшуватися, окрім як підписавши нові угоди з нашими міжнародними партнерами і МВФ, немає», - заявив пан Яценюк. У державі до того ж з'явилася акціонерна компанія, чий дефіцит у кілька разів перевершує дефіцит бюджету України. «Нафтогаз України» тільки в поточному році отримав у вигляді прямої дотації від держави 110 мільярдів.

Однією з основних причин економічного падіння прем'єр називає нинішні негаразди на Донбасі. «У Донецькій і Луганській областях зосереджено 20% української економіки. І ми їх зараз втратили, - заявив Арсеній Яценюк. - Ми втратили 20% доходів, 20% валютної виручки, 20% економічного потенціалу. Сьогодні ситуація ще складніша, ніж 9 місяців тому. Крім цього, ключовим викликом для незалежності є енергетична залежність від Російської Федерації».

Які заходи уряд вважає першочерговими з метою вирівнювання ситуації? Витрачати на оборону і правоохоронну діяльність до 5 відсотків ВВП. Розробити законопроект "Про державне оборонне замовлення". Відмовитися від позаблокового статусу; прийняти новий закон "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики". Наблизити військові стандарти до стандартів НАТО. Скоротити і об'єднати податки: з 22 до 9. Зменшити податкове навантаження на малий і середній бізнес у два рази. Розробити проект закону "Про ринок землі" (кінець 2015 року). Ліквідувати спеціальні пенсії (депутатські, президентські). І ще ряд завдань, вже озвучених прем'єром у вівторок.

Текст програми уряду надійшов до Верховної Ради в середу. Частина депутатів, яким належало голосувати за документ, вперше ознайомилися з ним у четвер, за кілька годин до початку засідання. Експерти звернули увагу на «спресованість» програми дій уряду по виходу з кризи; вона, на відміну від коаліційної угоди між Блоком Петра Порошенка, «Народним фронтом», «Самопоміччю», Радикальної партією і «Батьківщиною», вклалася в 12 сторінок. Не знайшли відображення багато пунктів з коаліційної угоди, немає окремого розділу-алгоритму щодо інтеграції України в ЄС, немає чітких дат виконання того чи іншого пункту, багато тез виглядають розмито.

Тому, обговорюючи документ, представники фракції Опозиційного блоку, депутатських груп «Воля народу» і «Економічний розвиток» «розколошматили» промову Яценюка в пух і прах. Навіть координатор більшості Юрій Луценко, спілкуючись з журналістами в кулуарах ВР, обізвав урядову програму «чимось середнім між студентською халтурою і журналом».

«Майже за рік цей «демократичний» уряд не втілив жодної навіть найпростішої реформи, - прокоментував виступ прем'єра позафракційний депутат Віктор Балога. - Корупція зростає, народ бідніє, бізнес знищується, люди емігрують. Сьогодні у влади популізму більше, ніж реальних дій. Не впорається вона з поставленими Яценюком завданнями, погано буде всім без винятку. Якщо ж будуть реалізовані хоча б відсотків 10-20 програми дій уряду - це буде якийсь прогрес».

Депутати все-таки дали шанс Яценюку. 269 членів Ради схвалили програму діяльності Кабінету міністрів. Не в останню чергу завдяки доводам лідера НФ Олександра Турчинова. «Ми підтримуємо програму діяльності Кабміну, проти якої ведеться агресія. Безумовно, навіть в умовах ведення війни, з огляду на те, що в Україні складна економічна ситуація, головне в програмі Кабміну - це підготовка нашої країни на шляху європейської інтеграції», - зазначив недавній голова Верховної Ради. Одночасно Турчинов визнав, що в програмі виписані не всі необхідні пункти, оскільки це рамковий документ, який окреслює окремі напрями роботи Кабміну. Деталізацію ж, вважає лідер «Народного фронту», повинні забезпечити міністерства та відомства.

Наступного тижня розпочинає роботу опозиційний уряд, який створить альтернативну програму, і суспільство буде мати можливість їх порівняти. Про це попередив колег-депутатів і громадськість України керівник фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко. Додавши, що його політсила вважає представлену програму Яценюка «декларативною».
Олег БАЗАК
1751     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб