Домовой - Светловодск

Чого очікувати в новому навчальному році

Автор: redaktor
Чого очікувати в новому навчальному роціЛічені дні залишаються до початку нового навчального року. В навчальних закладах міста підготовка до нього відбувається в складних умовах воєнного часу. Яким чином будуть навчатися діти? Це питання зараз турбує кожного світловодчанина. Саме з цими питаннями я звернувся до начальника управління освіти Генадія Френкеля.

Генадію Юрійовичу, ходить багато чуток щодо різних змін у новому навчальному році. Що очікує дітей та їх батьків?
- До мене теж доходять різного роду чутки. Але чутки і є чутками. Звичайно, ситуація складна, але ми робимо усе можливе, що б наші діти отримали необхідні знання. Мережа навчальних закладів збережена на рівні минулого року і здатна задовольнити усі потреби жителів міста. Народжуваність в місті росте, а це означає, що збільшилася потреба в дошкільних дитячих закладах. На сьогодні 96% дітей дошкільного віку та 100% дітей п’ятирічного віку відвідують дитсадки.
Управлінням освіти багато зроблено для того, щоб організувати групи продовженого дні для першокласників з можливістю відпочинку після обіду. Для цього ми закупили спеціальні, дуже зручні ліжка, які встановили у спальних кімнатах.
В цьому році ми набрали на чотири перших класи більше, ніж в минулому році.

Повернемося знову до чуток. Люди говорять, що з метою економії енергоносіїв, навчання буде здійснюватися шість днів на тиждень. Що Ви скажете з цього приводу?
- Дійсно, ми обговорювали та прораховували усі можливі варіанти. (показує різні графіки та таблиці) В результаті ми прийшли до висновку, що навчання будемо проводити п’ять днів на тиждень. Можливо, доведеться дещо перенестити канікули, в залежності від обставин.

Генадію Юрійовичу, зараз в країні багато говорять про економію коштів, в тому числі і за рахунок зменшення зарплати працівникам бюджетної сфери. Що буде із зарплатою освітян?
- Як відомо, оплата вчителя складається з багатьох складових. Існує тарифна сітка. Оплачувати менше ми не можемо. Складовою оплати праці є надбавка за престижність праці. Вчителі зараз отримують надбавку у 20%. Візьму на себе сміливість і скажу, що професія вчителя має бути найпрестижнішою. Якщо ми хочемо дійсно провести реформи в нашому суспільстві, то ми маємо поважати і цінувати вчителя. Місто має прекрасних педагогів. Посудіть самі, 99,8% мають вищу педагогічну освіту, 46% вчителів мають вищу кваліфікаційну категорію, 20 вчителів мають звання «Вчитель-методист», 88 педагогів – «Старший вчитель», 38 – «Відмінник освіти». Як таким людям не платити надбавку? Але ж ми розуміємо стан країни. Ми змогли довести свою точку зору міській владі. Вчителям будемо виплачувати надбавку на рівні 15%.

Сьогодні проблемою в наших школах залишається матеріально-технічна база. Що робить управління з цього питання?
- Незважаючи на проблеми з коштами, ми, за допомогою міста, покращуємо матеріальну базу наших шкіл. Цього року шість шкіл нашого міста отримали комплект шкільних меблів. Сучасний навчальний процес не може здійснюватися без запровадження комп’ютерних технологій. З цією метою ми оснащуємо школи мультімедіакомплексами. Вони дозволять вчителю проводити навчання на сучасному світовому рівні.
Хочу також повідомити, що учні наших шкіл забезпечені підручниками. Є невелика проблема з підручниками для учнів шостого класу. Але вона вирішиться протягом першого місяця навчання. Не раджу батькам купувати підручники самостійно.

Геннадію Юрійовичу, що нового слід очікувати в організації навчального процесу в цьому навчальному році?
- В цьому році ми будемо продовжувати розпочатий раніше процес впровадження інклюзивної освіти. Це дуже важливо для нашої країни. Саме інклюзивна освіти відіграє велику роль в соціалізації та навчанні дітей, які мають особливі потреби. Ми вже накопичили певний досвід і будемо продовжувати роботу в цьому напрямку.
На завершення інтерв’ю хочу привітати усіх освітян міста, учнів та батьків з початком нового навчального року. Бажаю вчителям наснаги в роботі, а учням наполегливості в навчанні і здоров’я!

Дякую за інтерв’ю!

Вадим Степанець
2267     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб