Домовой - Светловодск

А Олександрія живе без ЖЕКів

Автор: redaktor
А Олександрія живе без ЖЕКівСхоже, що для нас, цього разу, реформа у сфері надання послуг з обслуговування багатоквартирних будинків та прибирання прибудинкових територій завершиться успішно. У реформуванні нам допоможе міський голова міста Олександрії Степан Цапюк.

«Я готовий приїхати до міста і особисто виступити на вашому телебаченні та роз’яснити світловодчанам , що та для чого потрібно зробити» - саме такі слова сказав Цапюк на зустрічі з делегацією міста, яка відвідала Олександрію з метою ознайомитися з досвідом реформи.

Олександрійці зустріли нашу делегацію привітно. Міський голова та його заступник Людмила Давиденко особисто провели зустріч. Вони розповіли, що на початку реформи теж отримали шалений спротив від начальників ЖЕКів. Але це їх не зупинило. Під час реформи, мер та його заступники провели велику кількість зустрічей з мешканцями будинків та отримали підтримку більшості.

Отже, сфера обслуговування будинків в Олександрії виглядає так. В місті на 1мільйон 106 тисяч кв м житла існує одне комунальне підприємство «Житлогосп» із штатом 27 працівників. Воно виконує функції вікна-замовника. Мешканці будинків з цим підприємством укладають персональні договори на утримання будинків. Усі кошти акумулюються на рахунках будинків. При цьому, на кожний будинок ведеться персональний облік сплачених коштів. Його можна переглянути кожному мешканцю в інтернеті в будь-який момент.

У цій системі управління велика роль відводиться самим мешканцям. Вони затверджують тариф по будинку та обирають старшого будинку. Останній, разом з інженерами підприємства, складають план робіт, які потрібно буде виконати. Після цього роботи виконуються і оплачуються з рахунку будинку. Кожна виконана робота проплачується тільки після того, як виконавець робіт підписав акт у старшого будинку та представника «Житлогоспу».

Працівники «Житлогоспу» роботи не виконують. Вони замовляють їх у спеціалізованих підприємств, які створені на базі бувших ЖЕКів. Ці підприємства прибирають територію, вивозять сміття, проводять ремонт будинків та ремонт мереж електро-, водо- та теплопостачання.

На сьогодні на рахунках окремих будинків накопичено по 20 – 30 тисяч гривень. Це дозволяє виконувати не тільки роботи в самому будинку, але й, наприклад, асфальтувати в дворі, тощо.

Несподіванкою стала для членів делегації інформація про тариф. Ми пам’ятаємо, як наші «жеківські» начальники постійно бажали підвищити тариф на обслуговування. В Олександрії він складає 0, 70 – 1, 50 гривні за кв м. Це практично такий же, як і у нас. Але він включає і вивезення сміття. В нашому місті така послуга не входить в тариф та сплачується окремо. Степан Цапюк повідомив, що вони не планують збільшувати тариф, розуміючи стан платників.

Члени делегації поспілкувалися з керівником «Житлогоспу» Сергієм Ананьєвим. Він відповів на усі питання та ознайомив з деталями роботи підприємства. Ананьев погодився надати нашій делегації усі необхідні документи.

Повертаючись з Олександрії, члени делегації жваво обговорювали результати поїздки. Переважна більшість переконані в тому, що нам потрібно за зразок взяти олександрійський досвід. Сподіваюся, що цього разу все буде добре.

А Олександрія живе без ЖЕКів
А Олександрія живе без ЖЕКів
А Олександрія живе без ЖЕКів
А Олександрія живе без ЖЕКів
А Олександрія живе без ЖЕКів
А Олександрія живе без ЖЕКів
А Олександрія живе без ЖЕКів
А Олександрія живе без ЖЕКів
А Олександрія живе без ЖЕКів
А Олександрія живе без ЖЕКів

Вадим Сепанець
2535     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб