Домовой - Светловодск

Яких повноважень хоче Порошенко за новою Конституцією

Автор: redaktor
Яких повноважень хоче Порошенко за новою КонституцієюВ попередньому проекті нової Конституції, запропонованому парламентарям президентом Петром Порошенком є декілька нововведень, які змінять політичну систему в країні.

За проектом порошенківської Конституції, який сьогодні був зареєстрований у Верховній Раді, Україна залишається парламентсько-президентською республікою, де президент переважно контролює силовиків та зовнішню політику, а парламент – економічний та соціальний блоки.

У своєму проекті Основного Закону Порошенко пропонує майже нівелювати таке явище, як парламентські фракції. За новою Конституцією фракції більше не є об’єктами, які формують коаліцію – її формуватимуть депутати. Разом зі скасуванням імперативного мандату це призведе до того, що обраний за партійним списком депутат не буде зобов’язаний входити до будь-якої фракції, при цьому зможе бути членом більшості.

Це, вочевидь, спростить президентові контроль над парламентом, оскільки для вирішення будь-якого питання треба буде домовлятися з окремими депутатами та неформальними групами замість фракцій.

Також в проекті Конституції президент посилює свій вплив на силовий блок, оскільки отримує право самостійно звільняти главу СБУ, Генпрокурора і голову нової структури – Державне бюро розслідувань. При цьому для призначення вказаних силовиків президентові, як і раніше, буде потрібне рішення парламенту, але доля уже призначеного керівника буде повністю в руках президента (окрім генпрокурора, якому Рада зможе висловити недовіру, яка означатиме відставку).

Також глава держави матиме отримати право самостійно звільняти і главу НБУ, що посилює вплив президента на фінансову систему.

В той же час президент делегує прем’єр-міністру право висувати кандидатури міністра зовнішніх справ та міністра оборони, але за погодженням з главою держави. Враховуючи залежність прем’єра від парламенту, ця норма дозволить одразу відсікти явно непрохідні в парламенті кандидатури.

Яких повноважень хоче Порошенко за новою Конституцією
Що стосується системи місцевого самоврядування, то проект Конституції Порошенка містить давно анонсовану прем’єром Яценюком реформу з децентралізації. Виконавча влада на місцях передається виконкомам, які формуватимуться місцевими радами. Виконкоми очолюватимуть міський голова або голова місцевої ради. В той же час президент зберігає за собою контрольні та наглядові функції через представників президента на місцях, а місцеві адміністрації скасовуються. Наскільки серйозною буде влада у представників президента і наскільки залежні від них будуть місцеві ради та виконкоми наразі сказати складно, оскільки повноваження «намісників» глави держави на місцях ще не виписані.
Яких повноважень хоче Порошенко за новою Конституцією
Тарас Клочко

Джерело "Еспрес tv"
1655     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб