Домовой - Светловодск
» » » Стратегічне планування – запорука успішного розвитку громади

Стратегічне планування – запорука успішного розвитку громади

Автор: admin
Стратегічне планування – запорука успішного розвитку громади


Вчора у Кропивницькому провели круглий стіл «Стратегічне планування – запорука успішного розвитку громади». Участь у заході взяли представники об’єднаних територіальних громад, експерти, посадовці. Також приїхали дізнатися про процеси об’єднання представники територій, де про ОТГ лише роздумують. Про те, яку допомогу в процесі створення та функціонування громад надають у Кіровоградській області, розповіли запрошені експерти і посадовці.

Очільник Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Яременко розповів, що завданнями Центру є допомога новоствореним громадам. ОТГ консультують як правильно готувати документацію, формувати бюджети, як залучати позитивні пактики розвитку. У рамках роботи структури реалізовується Програма «U-LEAD з Європою», що передбачає удосконалення адміністративних послуг на місцевому рівні та посилення спроможності реалізації політики реформ ключовими суб'єктами на національному, регіональному та місцевих рівнях.

«До 2020 року Програмою передбачається відкриття в ОТГ 600 ЦНАПів. Завданням проекту є реконструкція приміщень, навчання фахівців. В цьому напрямку активно співпрацює Маловисківська громада. Сподіваюся, значна частина з цих 600 ЦНАпів запрацюють на Кіровоградщині», - відзначив Олег Яременко.

Володимир Нижник, консультант з юридичних питань Офісу Реформ регіонального відділення Асоціації міст України у Кіровоградській області, який реалізовує проект «ПУЛЬС» розповів, що займається супроводом саме створених ОТГ. Це консультації при складенні документів, обмін досвіду між громадами та ін.

Технічну підтримку населеним пунктам у підготовці документації та проектів надає Агентство розвитку територій. Заступниця директора Агентства Анна Нестеренко розповіла, що часто у селах і містечках немає фахових експертів у галузі розвитку територій. Тому агенція на грантових умовах, або платній основі залучає профільних фахівців. Зокрема велика увага приділяється державно-приватному партнерству, коли плюси від співпраці має бізнес, громада та влада. Наразі для громад проводять навчальні семінари щодо налагодження партнерства.

Також за словами Анни Нестеренко приділяється увага стратегічному розвитку громад. Як позитивний приклад було згадано Олександрію, яка є єдиними містом в Україні, що створило Стратегію сталого розвитку. Інвестиційні проекти, передбачені Стратегією, розміщені на сайті ООН в розділі інвестпроектів.

Виконавча директорка кропивницької громадської організації «Територія успіху» Інга Дуднік розповіла, що очолюваній нею ГО вдалося долучитися до програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Організація проводить навчальні програми та тренінги саме для активних громадян, які можуть брати участь у розвитку громад.

«Ми працюємо саме з громадським активом, роз’яснюємо, як можна брати активну участь у житті громади, цивілізовано впливати на місцеве самоврядування. Навчаємо інструментам впливу на прийняття рішень», - зазначила Інга Дуднік.

Захiд проводився громадською органiзацiєю «Прес-клуб реформ» у партнерствi iз громадською органiзацiєю «Мiсток».
2188     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб