Домовой - Светловодск
» » Немножко словоблудия, и вода дорожает с 1 января на 1грн. 04 коп

Немножко словоблудия, и вода дорожает с 1 января на 1грн. 04 коп

Автор: admin
Немножко словоблудия, и вода дорожает с 1 января на 1грн. 04 коп
З Нового року ОКВП «Дніпро-Кіровоград» повірятиме лічильники за рахунок тарифу
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, оприлюднила проект постанови щодо встановлення тарифів на централізоване холодне водопостачання та водовідведення для 38 водоканалів України (у тому числі ОКВП «Дніпро-Кіровоград») з 1 січня 2016 року.
З моменту набуття прийнятою постановою чинності абоненти розділяться на дві категорії: одні споживачі платитимуть за централізоване, інші – за холодне водопостачання та водовідведення. Розділення цих понять здійснене законодавчо ще у квітні 2014 року, проте на практиці запрацюють лише з 01.01.2016р.
Що ж таке холодне водопостачання?
Постачання води від поверхневих джерел (для нашого підприємства – це річка Дніпро) магістральними (міжміськими, вуличними, квартальними та ін.) трубопроводами до зовнішньої стіни будівлі – це централізоване водопостачання. Все, що відбувається з використанням внутрішніх мереж в будинку – холодне водопостачання. Так само з каналізацією: водовідведення від першого дворового колодязя аж до очисних споруд – централізоване водовідведення, якщо задіяні й внутрішньобудинкові стояки – холодне ОКВП «Дніпро-Кіровоград»водовідведення.
До 01.04.2014р. поняття холодного водопостачання та водовідведення відрегульовано не було, а статтею 29 Закону «Про житлово-комунальні послуги» передбачалось, що вода подається виробником (ОКВП «Дніпро-Кіровоград») лише до зовнішнього зрізу будинку Далі від зовнішнього зрізу (загальнобудинкового лічильника) послугу в водоканалу купує балансоутримувач будинку (ЖЕК, КРЕП, ЖБК, ОСББ, співвласники будинку тощо). Далі балансоутримувач мав збирати кошти з індивідуальних споживачів, вести їхній абонентський облік, сплачувати за них комісію банків, видавати абонкнижки, довідки (для пільг, субсидій, купівлі-продажу тощо) і так далі. В дійсності цим займалось ОКВП «Дніпро-Кіровоград» отримуючи збитки, адже витрати на абонобслуговування жителів багатоквартирних будинків в тариф на централізовані послуги категорично не включались Національною комісією.
Обласне комунальне виробниче підприємство «Дніпро – Кіровоград» з 2012 року неодноразово зверталося до мерів міст із листами про те, що у 29-й статті є така пряма норма. Водоканал просив визначити, як саме ЖЕКи будуть компенсувати водоканалам ці затрати, або ж визначити схему реальної купівлі послуги для продажу населенню, що мешкає в багатоквартирних будинках.
Фактично абонвідділ приймав не лише абонентів приватного сектору, а й споживачів з багатоквартирних будинків, хоча витрати на їх обслуговування не були включені в тариф водоканалу. В квітні 2014 року обслуговування абонентів багатоквартирних будинків зробили для водоканалу обов’язком, проте знову не визначили джерело покриття витрат.
1 жовтня 2014 року Кабінет міністрів прийняв постанову №532, якою визначено порядок включення в тариф затрат водоканалу на надання послуг в багатоквартирних будинках . Одна справа – підняти воду з річки, очистити і доставити до будинку, а інша – розподілити її по будинку. Частина втрачається на приладах обліку, які неточно рахують, частина – на полив прибудинкивої території, витоки в підвалах, крадіжки, тощо... необхідно вести абонентський болік та демонтаж повірку та монтаж квартирних приладів обліку. У цій же постанові вказано, яким саме чином ці затрати порахувати. ОКВП «Дніпро-Кіровоград» подало розрахунки до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на тарифи на холодне водопостачання та відведення. Комісія протягом року розглядала ці матеріали і 6 листопада 2015 року винесла проект постанови, якою визначила 38 водоканалам країни тарифи для багатоквартирних будинків. Цей проект набуде чинності з 1 січня 2016 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.
В результаті з Нового року абоненти розділяться на дві категорії – споживачі, що мешкають в одноквартирних та багатоквартирних будинках. Абоненти, які проживають в одноквартирних будинках, будуть платити за тарифом централізованого водопостачання та відведення, а абоненти з багатоквартирних будинків сплачуватимуть за тарифом холодного водопостачання та водовідведення. Це стосуватиметься не лише жителів квартир багатоповерхівок, а й мешканців будинків приватного сектору, в яких декілька співвласників (будинок на декілька господарів), – за юридичними канонами такі будинки також вважаються багатоквартирними. Одноквартирним вважається лише приватний будинок на одного хазяїна. Тариф для таких абонентів залишиться незмінним – 12,948 грн. за 1 кубічний метр, а для власників помешкань у багатоквартирних будинках з моменту прийняття постанови НКРЕКП тариф зросте на 1,05 гривні та становитиме 14,00 гривень за кубометр.
Чим ця різниця обумовлена? До нового тарифу для багатоквартирних будинків входитимуть безкоштовний монтаж, демонтаж та повірка лічильників. На сьогодні ця послуга коштує 124 гривні для одного водоміра та 156 гривень – для двох (у квартирах з двома вводами води). Проводитиметься вона, як і раніше, раз на чотири роки.
Також новий тариф компенсує затрати водоканалу на абонобслуговування мешканців багатоквартирних будинків – за рахунок підвищеного тарифу сплачуватиметься банківська комісія (зараз абоненти не сплачують її при оплаті послуги, а водоканал несе збитки), проводитимуться поквартирні обходи абонентів, прийом та обслуговування абонвідділом, тощо. До цього водоканал надавав ці послуги, не зважаючи на їх відсутність в тарифі.
Що стосується абонентів у приватному секторі, то питання безкоштовної повірки лічильників наразі залишається відкритим. Водоканали чекають рішення Нацкомісії з цього питання, тому що тарифом на централізоване водопостачання безкоштовна повірка не передбачена.
Довідка. ОКВП «Дніпро-Кіровоград» - обласне комунальне виробниче підприємство що надає послуги з водопостачання та водовідведення в містах Світловодськ, Олександрія, Знам’янка, Кіровоград, а також селищах міського типу Димитрове та Пантаївка.
2004     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб