Домовой - Светловодск
» » Світловодські діти займаються фігурним катанням в Кременчуці

Світловодські діти займаються фігурним катанням в Кременчуці

Автор: admin
Світловодські діти займаються фігурним катанням в Кременчуці

Тетяна Дмитрович має спортивні розряди з бігу, стрільби з автоматичної зброї та багатьох інших видів спорту, а ще вишиває хрестиком та бісером. Проте себе вона присвятила навчанню дітей фігурному катанню.
Тетяна Дмитрович має звання КМС із танців на льоду. Цим видом спорту, або якщо хочете – мистецтвом, вона займається з 9 років. Брала участь у благодійному проекті «Льодова зірка» у 2013 р. – впродовж 4 місяців готувала художні номери з 40 дітьми віком від 7 до 17 років. «Велика перерва в заняттях спортом викликала в мене сумніви, але було велике бажання – і все вийшло. У квітні 2014 р. пройшли змагання серед 40 учнів, призи та медалі і велике задоволення та емоції», – згадує Тетяна Дмитрович.
А потім пані Тетяна залишила рідний Донецьк. Її запросили до нашого міста, і тепер жінка ділиться частинкою свого таланту з кременчужанами, працюючи на базі льодової ковзанки «Айсберг».
– Діти – наше майбутнє, і воно залежить від батьків та вихователів. В наш час дорослі більш зайняті на роботі, тож діти самі по собі. Моє бажання – забрати дітей з вулиці, відірвати від комп’ютерів та навчити їх отримувати задоволення від спорту, – говорить пані Тетяна.
Наразі у Тетяни Дмитрович займаються 45 дітей, деяких батьки привозять з Комсомольська, Світловодська та навіть Полтави. Щотижня вихованці 3 години проводять на льоду та 2 години – в залі або на полі – покращують загальну фізичну підготовку.
– Це все любительський рівень, професіонали займаються з 5 років по 3 години на льоду щодня, і є надзвичайно високі вимоги, аби туди потрапити, – пояснює тренер.
Пані Тетяна може навчити просто кататися на ковзанах, проте це не надто складно.
– Можна й ведмедя навчити кататися на ковзанах, – посміхається вона. Куди більше подобається жінці вчити своїх учнів фігурному катанню. Проте все залежить від бажання дитини. Кожен для себе робить вибір – навчитися стояти на ковзанах чи освоїти елементи та брати участь у змаганнях (для аматорів віком від 4 до 65 років).
– Я почала працювати у Кременчуці з 1 листопада минулого року, і вже в наступні 5 місяців я зі своїми вихованцями відвідала 5 змагань. Діти, котрі перший раз стали на ковзани, показали вражаючі результати. Наприклад, на змаганнях у Кіровограді 10-річна Аня серед 7 учасниць своєї вікової категорії посіла 1-ше місце. Є різні діти та різний вік, одні швидко вчаться, а інші з перших занять тримаються за бортик ковзанки і бояться від нього відійти. Є в мене одна дівчинка. Її на заняття приводила бабуся. Так за весь цей час бабуся вже стала на ковзани та поїхала, а дівчинка досі не наважилась відійти від бортика!
Проте на ковзани стають не лише діти, а й дорослі – дві жіночки 43 та 46 років. Тетяна Дмитрович говорить, що ковзанярський спорт – чудовий замінник фітнесу: півгодини на льоду замінюють 2 години інтенсивних занять у тренажерному залі. Проте він ще й лікує – у фігуристів зникають захворювання дихальної системи та покращується стан при проблемах з опорно-руховим апаратом.
– В Донецьку до мене прийшла жінка після автокатастрофи, котра 4 місяці лежала прикутою до ліжка. Через деякий час вона почала займатися лікувальними вправами, потім відвідувала спортзал, але їй все це давалося важко. Спробувала прийти на ковзанку. Після кількох занять їй стало краще. Але слід пам’ятати, що такі заняття слід проводити тільки під наглядом інструктора та з дозволу лікаря. Фігурне катання – це спорт та мистецтво, і до нього може долучитися будь-хто, проте треба пам’ятати, що є обмеження і при деяких захворюваннях потрібен дозвіл лікаря, – наголошує фігуристка.
Пані Тетяна розвінчує міф про те, що фігурне катання – лише для дівчат, вона тренує також і хлопців. Дарма, що це вважається не таким мужнім спортом, як хокей. «У Кременчуці більший пріоритет віддається хокею», – говорить пані Тетяна.
Вона розповідає, що в юності сама грала в хокей і знає його специфіку:
– Тренуються 60 гравців, а в команді на змаганнях грають лише 7, всі інші – запасні. Це командна гра й якщо програє команда, то навряд чи помітять досягнення якогось окремого гравця.
Натомість у фігурному катанні вся увага звернена на спортсмена, тож у нього формується характер, розвиваються лідерські якості, знімаються зажими, дитина стає дисциплінованішою у школі.
– Найкращий вік для початку занять фігурним катанням – 5-7 років, дитина у цей час пластична від природи, в неї немає психологічних комплексів. З ними я працюю в ігровій формі. А ось з 10 років уже важче чомусь навчити. Дорослу ж людину, якщо вона не гнучка та не пластична, переробити важко, їй доведеться багато працювати. Але все залежить від бажання, – говорить тренер.
Є багато напрямків, котрі пані Тетяна хотіла б реалізувати: фітнес на льоду, танці на льоду, театр на льоду. Також мріє створити дівочу команду черлідерів (групу підтримки) для хокеїстів. «Черлідери є лише в однієї команди в Україні», – говорить пані Тетяна.
У дитинстві займалася музикою, хореографією та фігурним катанням. Вибір зробила – фігурне катання, танці на льоду – з 7 років до КМС. Після школи мріяла стати тренером, але обставини на той час не дозволили цьому здійснитися: здобувала вищу освіту, виховувала дітей. Тепер же діти дорослі, а я здійснюю свою мрію, – розповідає Тетяна Дмитрович.
1977     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб