Домовой - Светловодск

«ДІАМАНТОВІ ДЖЕРЕЛА» В С. ПАВЛІВКА

Автор: admin
«ДІАМАНТОВІ ДЖЕРЕЛА» В С. ПАВЛІВКА
Першими, хоч і німими свідками доісторичного життя Павлівки є курганні поховання на її полях, адже сьогодні павлівчани живуть на території де у ІІ тисячолітті до н.е. жили люди бронзової доби та скіфського періоду. В VІІ-VІІІ ст. н.е. було поселення Чорноліської, згодом ранньослов'янської Черняхівської, культур.

Сива давнина Павлівських земель в музеї представлена залишками зрубної культури. Згадана культура отримала назву за способом поховання у зрубах (ямах з дерев’яними конструкціями різного виду), датується кінцем ХVІ – ХІІ ст. до н. е. Тоді серед населення був поширений культ вогню.

Історія с.Павлівка бере свій початок у далекому 1725 році. Першими поселенцями, за переказами сторожилів села, були вартові козаки, які поставили на постах, горах Лисій і Моченській - сигнальні вишки із соломи, діжками зі смолою. А згодом , на захищеній від вітрів ділянці з масним чорноземом, біля водоймищ, поставили пращури перші свої оселі. Оздобили їх барвінками і м'ятою, насадили мальв та соняхів, розвели вишневі та яблуневі садочки, засіяли лан пшеницею, розчистили життєдайне джерело, яке нині вже оповите легендами та переказами павлівчан.

Діамантові джерела

Джерела мають сім струменів смачної водиці. Кожен має свою назву: Здоров"я, Щастя, Кохання, Краса, Успіх, Розум та Надія. З давніх-давен вода, на цій землі, має лікувальні властивості, до того ж це джерело освячене! Завітайте сюди, напийтеся води, вмийтеся, загадайте бажання та наберіть води з собою на гостинець родичам та друзям! Вода тут із-під землі б'є вже сотні років. За свідченням легенд сюди приходили козаки і чумаки аби напитися самим та напоїти худобу.

Джерел тут багато і вони утворюють невеличку річечку яка наповнює місцевий ставок. Смачної води тут можна напитися будь якої пори року і навіть в зимку, адже вона не замерзає. Джерело стає улюбленим місцем кожного, хто тут побував і завжди вражає своєю красою. Жителі села Павлівка ще називають джерело "Михайлівським" або "Михайловим" мабудь на честь місцевого жителя який його побудував.

Місце знаходження: с.Павлівка, Світловодський район, Кіровоградська область, Україна.

Координати: 48°58'46"N 33°15'41"E
3728     
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Комментировать статьи на сайте возможно только в течении 17 дней со дня публикации.
Айхерб